Ako vybrať tlakový hrniec?

Premýšľate nad obstaraním tlakového hrnca, ale bojíte sa, že vám doma pri varení vybuchne? Verte, že váš strach z nechcenej maľovky kuchyne je úplne zbytočný. Tlakový hrniec naopak prináša samé výhody. Jedlo sa v ňom varí kratšiu dobu, takže ušetríte (za) energiu, vitamíny a živiny zostanú na svojich miestach a ako bonus je jedlo zdravšie a chutnejšie. S dobre vybraným tlakovým hrncom pri varení skrátka nevybuchnete.

V tlakovom hrnci uvaríte všetko od zemiakov po guláš

Z nuly na 120 °C rýchlosťou blesku

Kúzlo varenia v tlakovom hrnci tkvie v pare. Práve para zvyšuje tlak vo vnútri hrnca, ktorý dvíha teplotu varu. Vďaka tomu môžete v tlakovom hrnci variť pri teplotách vyšších ako 100 °C, čo sa vám s bežným hrncom nepodarí. Na dosiahnutie takto vysokej teploty nemusíte ani extra dlho čakať, stačí keď na chvíľu zvýšite výkon na maximum. Okrem času tak ušetríte aj peniaze za elektrickú energiu.

Ako presne tlakový hrniec funguje?

Počas ohrevu sa vo vnútri tlakového hrnca tvorí para, ktorú vo vnútri silnostenného hrnca udržuje pevná pokrievka. Para vo vnútri hrnca zvyšuje tlak, ktorý je vyšší ako bežný atmosférický tlak. A tlak zvyšuje teplotu, tá môže dosahovať 120-130 °C. Vďaka pare a vysokému tlaku sa suroviny uvaria oveľa rýchlejšie ako v klasickom hrnci s maximálnou teplotou 100 °C.

Chuť, ktorá vás privedie do varu

Vďaka tomu, že pokrm v tlakovom hrnci varíte kratšiu dobu a pri nižšej intenzite ohrevu, získate jedlo s oveľa výraznejšou chuťou a tiež vôňou. Počas varenia sa totiž chuť ani vôňa nemajú kam stratiť, zostávajú zatvorené v hrnci spolu s pokrmom. Mäso aj zelenina si navyše zachovajú všetky vitamíny a živiny, ktoré sa z nich za tak krátku dobu nestihnú vyvariť.

Čo všetko môžete v tlakovom hrnci uvariť?

Najväčšia výhoda tlakového hrnca je tá, že skráti dobu prípravy pokrmov, ktoré inak trvajú hodiny. Preto ho využijete predovšetkým pri varení omáčok alebo vývarov. Málokto už ale vie, že sa dá v tlakáči za pár minút uvariť aj ryža, zemiaky, sója, šošovica alebo cestoviny. A ak je k hrncu pribalený aj parný košík alebo naparovacia mriežka, bez obáv v ňom môžete aj zavárať marmelády alebo mäso.

Po varení zostane čistý sporák aj steny v kuchyni

Pokrievka na tlakovom hrnci drží ako pribitá a vďaka sade bezpečnostných poistiek nehrozí, že vám pri správnom používaní hrniec z ničoho nič exploduje. A tak sa môžete rozlúčiť s pretekajúcimi hrncami aj následným drhnutím sporáku.

Prečo sú tlakové hrnce bezpečné?

Tlakové hrnce sa vyrábajú z veľmi kvalitnej nerezovej ocele, ktorá znesie veľmi vysoký tlak a tak nehrozí explózia. O kontrolované upúšťanie pary sa stará systém bezpečnostných poistiek a ventilov. Ich počet a prevedenie sa líši podľa typu, ale princíp zostáva rovnaký. Moderné tlakové hrnce už nezdržia paru počas celého procesu varenia, ale len v prípade pretlaku. Medzi základný bezpečnostný prvok patrí aj poistka proti predčasnému otvoreniu ešte natlakovanej nádoby, tá zabráni prípadnému obareniu.

Na čo si dať pozor pri výbere tlakového hrnca

Nákup tlakového hrnca nepodceňujte a pozorne si preštudujte nasledujúce parametre. Správny výber hneď na prvý krát vám ušetrí veľa peňazí i času.

Veľkosť a objem hrnca

Objem väčšiny tlakových hrncov sa pohybuje medzi 3 až 15 litrami. Pre 2 osoby sú vhodné hrnce do 5 litrov. Štvor a viacčlenné rodiny by mali siahnuť po väčších 6-13 litrových hrncoch. Na prvý pohľad sa zdá, že je to moc, ale tlakové hrnce sa z bezpečnostných dôvodov nesmú naplniť viac ako do ⅔.

Tlakový hrniec pravdepodobne nebudete používať stále a preto si naň vyhraďte dostatok miesta a porovnaním rozmerov sa uistite, že sa vám vôbec ešte vojde do kuchyne. Priemer hrncov sa pohybuje medzi 18-32 cm a výška od 13 do 26 cm. K rozmeru nádoby pripočítajte ešte dĺžku rukoväte.

Materiál a kvalita spracovania

Plášť väčšiny moderných tlakových hrncov sa vyrába z nerezovej ocele, ktorá je odolná, dobre vedie teplo a ani po dlhšom užívaní nenasáva pachy a pigmentácie. Pre zlepšenie vlastností sa do nej niekedy pridáva chróm či nikel. Niektoré hrnce majú aj nepriľnavý vnútorný povrch napríklad z titánu, takže ich môžete používať aj na restovanie a smaženie.

Prečo sa používa aj hliník a plast?

Hrúbka stien sa pohybuje od 0,6 mm do 1 mm. Čím sú steny širšie, tým je hrniec pevnejší, ale aj ťažší. Kvalitnejšie tlakové hrnce majú tzv. sendvičové dno, ktoré sa skladá z troch vrstiev: oceľ - hliník - oceľ. Hliník síce nie je vhodný pre priamy styk s potravinami, ale má vynikajúce tepelno vodivé vlastnosti, skvele rozvádza teplo a udržuje stálu teplotu a preto sa pridáva ako medzivrstva.

Posledný materiál, ktorý sa používa pri výrobe tlakových hrncov je plast. Tvrdý tepelne odolný plast sa používa na rukoväť a madlá, ktoré sa nesmú pri varení prehrievať, aby ste aj s plným hrncom mohli bezpečne manipulovať. Plastu sa vyhnite v prípade, že budete hrniec používať na plynovej varnej doske, predsa len častý kontakt s plameňom poškodí aj ten najodolnejší plast. V tomto prípade stavte skôr na nerezovú oceľ. Pri manipulácii s hrncom budete musieť používať chňapky alebo utierky, ale hrniec zase dlhšie vydrží.

Typy zatvárania

Tlakové hrnce môžu mať jeden z troch typov zatvárania: pákové, bajonetové a cvakacie. Všetky tri typy sú bezpečné, líšia sa len v komforte obsluhy. Pokrievka s bajonetovým uzatváraním sa nasadzuje na výčnelky na hrnci a pootočí sa. Veko s pákovým uzáverom sa zasunie pod okraj hrnca a zatvorí sa pomocou páky. Tento typ sa dá po čase ovládať aj jednou rukou. Nacvakávacie veká sa na hrniec jednoducho nacvaknú, je to pravdepodobne najpohodlnejší spôsob zatvárania.

Tlakový hrniec vyberajte aj podľa spôsobu zatvárania a otvárania

Dôležité vlastnosti a funkcie

  • Podpora indukcie či plynu - výber tlakového hrnca prispôsobte typu ohrevu, aký máte doma. Nie všetky modely sú vhodné na plyn či indukciu, ale väčšinou sa výrobcovia snažia vybaviť svoje výrobky univerzálnym dnom, ktoré sa dá použiť na akejkoľvek varnej doske.

Na trhu nájdete aj elektrické tlakové hrnce s vlastným ohrevom, k ich prevádzke nepotrebujete varnú dosku. Stačí zásuvka.

  • Možnosť voľby tlaku / dvojaké varenie - u niektorých tlakových hrncov si môžete zvoliť intenzitu tlaku a výšku teploty. Nižšia intenzita je vhodná na prípravu zeleniny, strukovín, polievok, rýb a vyššia sa hodí k príprave mäsa. Tlak sa počas prípravy pohybuje medzi 280 až 300 kPa.

  • Displej - väčšinou je súčasťou elektrických tlakových hrncov a slúži ako ukazovateľ teploty, tlaku a doby varenia.

  • Časovač - keď už máte vyskúšané, že varenie hovädzieho gulášu v tlakovom hrnci zaberie 30 minút, nastavte si čas prípravy, po jeho uplynutí vás hrniec upozorní zvukovým signálom, aby ste vypli ohrev. Elektrický tlakový hrniec sa vypne automaticky, klasický hrniec musíte vypnúť sami.

  • Otváranie a zatváranie jednou rukou - pohodlie pri obsluhe hrnca ovplyvňuje tiež spôsob nasadenia pokrievky. K nasadeniu a dôkladnému zaisteniu pokrievky s bajonetovým a pákovým uzáverom sú potrebné obidve ruky. Nacvakovaciu pokrievku zvládnete nasadiť a zaistiť jednou rukou.

  • Parný košík a nástavce k oddeleniu potravín v balení - parné hrnce môžu mať vo výbave aj košík na naparovanie zeleniny a nástavce na rozdelenie varného priestoru hrnca. Ľahko tak môžete pripravovať 2 až 3 pokrmy naraz. Začnite tak, že vložíte nádobu so surovinou, ktorá vyžaduje najdlhší čas na prípravu (napríklad hovädzie mäso) a o niekoľko minút neskôr pridajte zeleninu alebo prílohu v druhej nádobe.

  • Viac ventilov pre uvoľnenie pary - vypúšťací, čiže pracovný ventil slúži k vypúšťaniu pary a znižovaniu tlaku v hrnci. Ak je tlak v hrnci moc vysoký, začne ventil vypúšťať paru a je vhodné znížiť ohrev.

Ak by sa pracovný ventil upchal, prevezme jeho prácu bezpečnostný ventil, čiže poistka proti pretlakovaniu. Všeobecne sa dá povedať, že čím viac ventilov tlakový hrniec má, tým lepšie.

  • Bezpečnostné prvky - pri výbere sa oboznámte s bezpečnostnými prvkami, aké tlakový hrniec ponúka. Základom je poistka proti otvoreniu natlakovanej nádoby a bezpečnostný vypúšťací ventil. Poistka proti otvoreniu zabráni rýchlemu úniku pary a obareniu v prípade, že je vo vnútri príliš vysoký tlak.
Niektoré modely ponúkajú nastavenie ideálneho tlaku podľa typu pokrmu, ktorý práve varíte

5 krokov, ako pri varení s tlakovým hrncom nevybuchnúť

1. Nepodceňujte návod

Návody všetci čítame až vo chvíli, keď sa niečo pokazí a potrebujeme rýchlu pomoc na odvrátenie katastrofy. Tento postup ale v žiadnom prípade neskúšajte pri varení s tlakovým hrncom. Práve naopak, vezmite návod do ruky hneď po rozbalení krabice a dôkladne si preštudujte, ako postupovať pri prvom použití. Aj keď ste v kuchyni skúsení, môže vás pri kúpe nového tlakového hrnca prekvapiť iný systém zatvárania pokrievky alebo lepšie bezpečnostné poistky.

2. Využite všetky jeho výhody

Myslite na to, že pre varenie v tlakovom hrnci stačí menšie množstvo vody, než ste zvyknutí. Voda sa totiž neodparuje, všetko zostáva zatvorené v hrnci a suroviny navyše pustia šťavu. Ak tak použijete viac vody, než je potrebné, napríklad na vývar, budete možno zbytočne sklamaní z nevýraznej chuti. Pre lepšiu chuť je tiež dobré všetky ingrediencie v hrnci najprv orestovať na troške tuku a až potom zaliať vodou.

Ako hrniec efektívne používať

Vlejte do hrnca potrebné množstvo vody a pridajte suroviny. Potom nasaďte a dobre uzavrite pokrievku. Ak to váš model ponúka, upravte tiež intenzitu tlaku. Zapnite platničku na maximum a až začne z pracovného ventilu vychádzať para, stlmte ohrev na minimum tak, aby z ventilu vychádzalo len malé množstvo pary. Dĺžku varenia prispôsobte podľa typu pokrmu. Niekoľko minút pred uplynutím doby prípravy platničku vypnite a nechajte dôjsť. Nakoniec vypustite všetku paru otočením tlakového ventilu. Pre rýchlu dekompresiu môžete hrniec umiestniť pod kohútik so studenou vodou. Indikátor tlaku vás upozorní na chvíľu, kedy môžete hrniec bezpečne otvoriť.

3. Experimentujte, ale len podľa pravidiel

Aj keď by ste to možno netipovali, v tlakovom hrnci môžete aj sterilizovať alebo zavárať. Všetko má ale svoje pravidlá, ktoré opäť nájdete v návode. Sú tam uvedené aj orientačné doby varenia jednotlivých surovín a tiež zoznam zakázaných surovín - teda tých, ktoré do tlakového hrnca nepatria. Sú to napríklad brusnice, ovsené vločky alebo väčšie množstvo vňaťových byliniek (petržlenová vňať, ligurček a pod.). Všetky tieto suroviny by totiž mohli upchať otvory bezpečnostných poistiek.

Ako na zaváranie v tlakovom hrnci

Pri zaváraní je potrebné na dno položiť naparovaciu mriežku, prípadne utierku a až potom naskladať naplnené a dobre uzatvorené zaváracie poháre. Potom zaplňte dno vodou do výšky 2 až 3 centimetrov. Mäkšie ovocie (jahody, marhule, čerešne) varte 3-5 minút a tvrdšie ovocie (jablká, hrušky) 5-8 minút od chvíle, keď z pracovného ventilu začne vychádzať para a vy znížite ohrev.

4. Nenechávajte ho osamote

Nechať bublať polievku na platni a odísť kosiť trávu? To radšej neskúšajte. Aj keď je varenie v tlakovom hrnci bezpečné, nemali by ste ho nechávať pracovať osamote a už vôbec nie v blízkosti detí. Počas varenia musíte priebežne kontrolovať, či ventil pravidelne syčí. Nezabudnite ho tiež včas vypnúť.

5. Pravidelne kontrolujte ventilky a dbajte na čistotu

Pred každým použitím skontrolujte pracovný ventil a uistite sa, že nie je upchatý. To isté platí o bezpečnostných ventiloch a tesnení. Všetky časti hrnca musíte po každom použití dôkladne umyť. Ak budete hrncu venovať dostatočnú a pravidelnú starostlivosť, bude vám slúžiť dlhé roky. Niektoré hrnce alebo ich časti možno umývať v umývačke riadu, túto možnosť si však overte opäť v užívateľskej príručke.