1. Nepodceňujte návod
Návody všetci čítame až vo chvíli, keď sa niečo pokazí a potrebujeme rýchlu pomoc na odvrátenie katastrofy. Tento postup ale v žiadnom prípade neskúšajte pri varení s tlakovým hrncom. Práve naopak, vezmite návod do ruky hneď po rozbalení krabice a dôkladne si preštudujte, ako postupovať pri prvom použití. Aj keď ste v kuchyni skúsení, môže vás pri kúpe nového tlakového hrnca prekvapiť iný systém zatvárania pokrievky alebo lepšie bezpečnostné poistky.
2. Využite všetky jeho výhody
Myslite na to, že pre varenie v tlakovom hrnci stačí menšie množstvo vody, než ste zvyknutí. Voda sa totiž neodparuje, všetko zostáva zatvorené v hrnci a suroviny navyše pustia šťavu. Ak tak použijete viac vody, než je potrebné, napríklad na vývar, budete možno zbytočne sklamaní z nevýraznej chuti. Pre lepšiu chuť je tiež dobré všetky ingrediencie v hrnci najprv orestovať na troške tuku a až potom zaliať vodou.
Ako hrniec efektívne používať
Vlejte do hrnca potrebné množstvo vody a pridajte suroviny. Potom nasaďte a dobre uzavrite pokrievku. Ak to váš model ponúka, upravte tiež intenzitu tlaku. Zapnite platničku na maximum a až začne z pracovného ventilu vychádzať para, stlmte ohrev na minimum tak, aby z ventilu vychádzalo len malé množstvo pary. Dĺžku varenia prispôsobte podľa typu pokrmu. Niekoľko minút pred uplynutím doby prípravy platničku vypnite a nechajte dôjsť. Nakoniec vypustite všetku paru otočením tlakového ventilu. Pre rýchlu dekompresiu môžete hrniec umiestniť pod kohútik so studenou vodou. Indikátor tlaku vás upozorní na chvíľu, kedy môžete hrniec bezpečne otvoriť.
3. Experimentujte, ale len podľa pravidiel
Aj keď by ste to možno netipovali, v tlakovom hrnci môžete aj sterilizovať alebo zavárať. Všetko má ale svoje pravidlá, ktoré opäť nájdete v návode. Sú tam uvedené aj orientačné doby varenia jednotlivých surovín a tiež zoznam zakázaných surovín - teda tých, ktoré do tlakového hrnca nepatria. Sú to napríklad brusnice, ovsené vločky alebo väčšie množstvo vňaťových byliniek (petržlenová vňať, ligurček a pod.). Všetky tieto suroviny by totiž mohli upchať otvory bezpečnostných poistiek.
Ako na zaváranie v tlakovom hrnci
Pri zaváraní je potrebné na dno položiť naparovaciu mriežku, prípadne utierku a až potom naskladať naplnené a dobre uzatvorené zaváracie poháre. Potom zaplňte dno vodou do výšky 2 až 3 centimetrov. Mäkšie ovocie (jahody, marhule, čerešne) varte 3-5 minút a tvrdšie ovocie (jablká, hrušky) 5-8 minút od chvíle, keď z pracovného ventilu začne vychádzať para a vy znížite ohrev.
4. Nenechávajte ho osamote
Nechať bublať polievku na platni a odísť kosiť trávu? To radšej neskúšajte. Aj keď je varenie v tlakovom hrnci bezpečné, nemali by ste ho nechávať pracovať osamote a už vôbec nie v blízkosti detí. Počas varenia musíte priebežne kontrolovať, či ventil pravidelne syčí. Nezabudnite ho tiež včas vypnúť.
5. Pravidelne kontrolujte ventilky a dbajte na čistotu
Pred každým použitím skontrolujte pracovný ventil a uistite sa, že nie je upchatý. To isté platí o bezpečnostných ventiloch a tesnení. Všetky časti hrnca musíte po každom použití dôkladne umyť. Ak budete hrncu venovať dostatočnú a pravidelnú starostlivosť, bude vám slúžiť dlhé roky. Niektoré hrnce alebo ich časti možno umývať v umývačke riadu, túto možnosť si však overte opäť v užívateľskej príručke.